Glikacja, starzenie się skóry, cellulit i wiotkość skóry [Badania]

Glikacja, starzenie się skóry, ogólny stan zdrowia i cellulit

Niewiele osób słyszało o terminie "glikacja", ale ten proces, w którym cząsteczki cukru wchodzą w reakcję z białkami i uszkadzają je, jest jedną z głównych przyczyn chorób związanych z wiekiem, a zwłaszcza starzenia się naczyń krwionośnych i skóry (jak również cellulitu i utraty jędrności).

Zaawansowane produkty końcowe glikacji, w skrócie AGE, znajdują się w pokarmach bogatych w węglowodany, zwłaszcza tych gotowanych w wysokich temperaturach (smażonych, mocno grillowanych, opiekanych, karmelizowanych itp.)

AGEs są również wytwarzane w organizmie, gdy spożywamy duże ilości węglowodanów/cukrów, zwłaszcza w warunkach wysokiego poziomu uszkodzenia przez wolne rodniki lub stanu zapalnego w organizmie. Na przykład cukrzyca jest chorobą, o której wiadomo, że towarzyszy jej powstawanie AGE.

Przeczytaj więcej poniżej...

Odkryj kremy do nóg Celluence®.
Odkryj zabiegi na cellulit Meso-CRF®.

Od dziesięcioleci wiadomo, że glikacja jest przyczyną starzenia się

Już od kilkudziesięciu lat wiemy, że glikacja ma szkodliwy wpływ na starzenie się organizmu, zwłaszcza naczyń krwionośnych i skóry, a w konsekwencji na powstawanie cellulitu.

Wiemy również, że mocno gotowane pokarmy węglowodanowe zawierają duże ilości końcowych produktów zaawansowanej glikacji.

Wiemy też, że niektóre AGEs są detoksyfikowane przez organizm, ale także, że organizm wytwarza własne AGEs, zwłaszcza u osób z zespołem metabolicznym / insulinoopornością lub pełnoobjawową cukrzycą.

Nie wiemy jednak z całą pewnością:

  • czy te niezdrowe związki chemiczne zawarte w diecie gromadzą się w skórze

  • czy są one w pełni detoksyfikowane przez organizm

  • czy też może organizm sam wytwarza i odkłada więcej AGEs niż otrzymuje z pożywienia u osób zdrowych - nie tylko u chorych na cukrzycę.

To już oficjalne: Zaawansowane produkty końcowe glikacji trafiają prosto do skóry (i innych tkanek ciała)

Na niektóre z tych pytań odpowiada nowa praca badawcza opublikowana w tym tygodniu w American Journal of Clinical Nutrition.

W badaniu o nazwie The Rotterdam Study naukowcy przeanalizowali dietę i stężenie AGE u 2515 osób. Część z nich cierpiała na cukrzycę i przewlekłą chorobę nerek, o których wiadomo, że powodują gromadzenie się AGE w organizmie.

Po przeanalizowaniu danych naukowcy stwierdzili, że AGE występujące w niezdrowej żywności, a zwłaszcza najbardziej rozpowszechniona substancja chemiczna AGE - karboksymetyl-lizyna (CML), gromadzą się w tkankach osób zdrowych.

W rzeczywistości, gdy pomiar pomiędzy spożyciem AGEs z diety był zbliżony do pomiaru AGEs ze skóry, związek pomiędzy dietą a akumulacją AGEs w skórze był jeszcze wyraźniejszy. Oznacza to, że AGEs zawarte w diecie są bardzo szybko wchłaniane i odkładane w skórze, a następnie powoli detoksyfikowane.

Z drugiej strony, u osób z cukrzycą lub przewlekłą chorobą nerek nie stwierdzono wyraźnego związku między wyższym spożyciem AGE w diecie a większą zawartością AGE w skórze. Można to wytłumaczyć wysokim poziomem tworzenia się AGE w cukrzycy i zmniejszoną eliminacją AGE przez nerki w przewlekłej chorobie nerek lub być może odmienną dietą w tych grupach chorobowych w porównaniu ze zdrową populacją.

W praktyce oznacza to, że glikowane składniki pożywienia trafiają do skóry, gdzie przyczyniają się do jej starzenia, stanów zapalnych, cellulitu i wiotkości.

Zmniejsz glikację, aby ograniczyć starzenie się całego organizmu, starzenie się skóry, cellulit i wiotkość skóry

Wiadomo, że glikacja powoduje starzenie się różnych tkanek, w tym skóry, niezależnie od tego, gdzie i jak jest wytwarzana - w naszym organizmie czy podczas gotowania.

Jednak spożywając zdrowsze produkty, zawierające mniej cukrów i węglowodanów, a także gotując je w niższych temperaturach (nie smażąc, nie grillując, nie opiekając i nie karmelizując), możemy zminimalizować obciążenie glikacją w naszym organizmie, a tym samym zapobiegać chorobom związanym z wiekiem, starzeniu się skóry, a nawet cellulitowi (glikacja jest głównym czynnikiem powodującym cellulit i wiotkość skóry).

Źródło: The Association Between Dietary and Skin Advanced Glycation End Products: Badanie Rotterdamskie

Odkryj kremy Celluence® do nóg
Odkryj zabiegi na cellulit Meso-CRF®.

© 2020-2021 LipoTherapeia. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz powielania bez pisemnej zgody. Ten artykuł został po raz pierwszy napisany w 2020 roku i ostatnio zaktualizowany w 2021 roku.

Powiązane artykuły

Zabiegi na twarz i ciało

Zabiegi laserem medycznym. Usuwanie blizn, leczenie trądziku, modelowanie twarzy, usuwanie przebarwień i tatuaży, Karboksyterapia, redukcja tkanki tłuszczowej....

Laser CO2 10600

Zastosowanie lasera CO2 to między innymi włókniaki, ziarniaki naczyniowe, odmładzanie skóry, wirusowe brodawki, znamiona barwnikowe, nowotwory skóry....

Powiększanie ust

Zabieg powiększania ust poleca się osobom, które dostrzegają problem małych ust, chcą zmienić ich kształ czy też nadać im sprężystość. Ponadto zabieg ten to dobre rozwiązanie w przypadku zmarszczek powstałych na skutek....

Mezoterapia

Wskazania to stosowania mezoterapii to występowania cellulitu, rozstępów czy przebarwień. Zabieg jest również stosowany przeciwko zwiotczeniom skóry, zmarszczkom, wypadaniu włosów....

Kontakt z Celinemed

Kontakt: kontakt@celinemed.pl